Behandling af Krise og Traume
Læs mere om behandling ved krise og traume
Krisedefinition – Cullberg er baseret på den amerikanske psykiater Gerald Capland der i 1950’erne udviklede, sin definition på en krise:
. “En krise forekommer, når en person står ansigt til ansigt med forhindringer eller trusler mod vigtige livsmål, som for en tid er umulige at tackle ved at anvende sædvanlige problemløsningsmetoder. Der opstår en periode med desorganisation, hvor mange forskellige frugtesløse forsøg på løsning gøres. Lidt efter lidt opnås en tilpasning, som måske, måske ikke, er den gunstigst mulige for den ramte og hans familiemedlemmer.”
Caplan lagde vægt på, at kriser er sunde og naturlige reaktioner på svære begivenheder.
En Svensk psykiater ved navn Johan Cullberg, blev betaget af Caplans definition og besluttede sig for at viderbearbejde den. Han endte op med en krisedefinition (Krisedefinition – Cullberg), som lyder:
“Man kan siges at befinde sig i en psykisk krisetilstand, når man er kommet i en sådan livssituation, at ens tidligere erfaringer og indlærte reaktionsmåder ikke er tilstrækkelige til, at man kan forstå og psykisk beherske den aktuelle situation.”
Johan Cullberg lagde stor vægt på at beskrive livet, som en kontinuerlig proces. Han mente at livet bestod af en mængde faser, og at det menneskelige udbytte i de forskellige faser, ville være afhængigt hvordan de tidligere faser var forløbet. Også krisen opdelte han i faser:
.1. Chokfasen : Chokfasen karakteriseres ved, at den kriseramte tilsyneladende ikke reagerer på noget. Han/hun kan virke lammet og uden følelser. Den kriseramte kan også give sig til at tale om ligegyldige småting, begynde at grine, skrige, jamre sig osv. Denne fase varer fra nogle få minutter op til et par døgn.
2. Den reaktive fase : Den kriseramte vil i denne fase være opfyldt af kaos og forvirring. Virkeligheden trænger sig på med et krav om erkendelse af det skete. Den kriseramte foretager voldsomme mentale udsving mellem benægtelse og erkendelse. Denne fase varer ca. 6 til 8 uger.
3. Reparationsfasen: Den kriseramte begynder at vende sig mod sin egen hverdag og tilpasser sig i sit nye liv. Denne tilpasning kan være god eller dårlig, alt efter hvordan de to første faser er forløbet. Er man eksempelvis kommet gennem reaktionsfasen ved at benægte det skete, er det grobund for et usundt videre forløb. Denne fase med at tilknytte sig nutiden, tager ca. 6 måneder.
4. Nyorienteringsfasen : Den kriseramte vil i denne fase skabe nye kontakter, få nye interesser og kunne tale om hændelsen uden at blive overvældet af sine følelser. Man begynder at interessere sig for fremtiden. Denne fase varer i ca. 6 måneder
Såvel sorgen som krisen er karakteriseret ved, at der er sket en ydre begivenhed, der fortolkes som tab eller trussel om tab af væsentlige livsmål/ -værdier for den pågældende. Den pågældende oversvømmes af stærke følelser, som får voldsomme direkte eller indirekte udtryk (følelsesoversvømmethed).
En måde at adskille de to begreber på kan være ved at huske sig selv på, at der altid er sorg i en krise, men der behøver ikke være krise i sorg (Krisedefinition – Cullberg).
Hvad er Hypnose og Hypnoterapi. I nedenstående link kan du læse mere om hvad der kan behandles med professionel hypnose og hypnoterapi, hvad hypnose er og hvordan det virker.
Her et link til en vejledning i krisehjælp fra SDU: Vejledning i krisehjælp og opfølgende tiltag
Hypnose i min praksis i Aarhus, er på nuværende tidspunkt den mest almindelige terapiform. Men jeg har god erfaring med hypnose som digital konsultation (hjemme hos dig selv, behageligt anbragt foran skærmen). Det har vist sig at være en lige så effektiv og god terapiform, som ved personligt fremmøde. Hypnose er for både børn, unge og voksne, og næsten alle mennesker kan hypnotiseres. Nogle har meget nemt ved at gå i hypnose, og det er kun meget få der er næsten upåvirkelige. Der er ikke forskel på om det er ved en digital konsultation eller fremmøde.
Krise og traume behandling med hypnose og psykoterapi vil ofte have en varighed af 3-12 sessioner.