Hypnose og hypnoterapi mod tandlæge-skræk odontofobi
Hypnose og hypnoterapi mod tandlæge-skræk odontofobi. Med hypnose og hypnoterapi kan man på en effektiv måde anvende kognitiv adfærdsterapi og teknikker.På den måde guides man til at forestille sig at være i situationer hos tandlægen. Situationer som man normalt vil frygte. På en nænsom måde hjælper hypnose og hypnoterapi med til. At man vænner sig til at kunne være mere afslappet i de situationer, som man før frygtede.
Hvad er tandlæge-skræk odontofobi
Betegnelsen for tandlægeskræk er Odontofobi. Odontofobi er en svær form for tandlægeskræk, hvor man oplever ekstrem angst for hele eller dele af det at være til tandlæge. Det er en udbredt fobi, og hele 30% herhjemme oplever en form for tandlægeskræk. Tilstanden hos omkring 10% kan beskrives som en direkte fobi. Tandlægeskræk er et almindeligt udtryk, der dækker over en angst eller nervøsitet man kan have i forbindelse med at gå til tandlægen. Odontofobi kan have mange forskellige udtryk og sværhedsgrader.
Tandlægeskræk i svær form
Hvis tandlægeskrækken viser sig i svær form. Kan det være en direkte fobisk angst for tandlæger og tandbehandling, og i disse tilfælde bruges begrebet odontofobi. Her er angsten så stor og omfattende, at personen udebliver fra regelmæssige tandlægebesøg. Eller i de alvorligste tilfælde helt undgår at gå til tandlæge og få tandbehandling. Andre med tandlægeskræk klarer sig igennem tandbehandling, men under meget stort ubehag.
Angst for en bestemt behandling
Angsten kan i nogle tilfælde være relateret til bestemte aspekter af behandlingen. Eksempelvis boring, injektion, tandrensning, vibrationer, lugte eller lyde. For andre kan der istedet opleves en flovhed eller angst for, at tandlægepersonalet bagatelliserer eller latterliggør tændernes tilstand, personens tandplejevaner, manglende mundhygiejne eller selve angsten. Nogle fortæller, at angsten udspringer fra oplevelsen af kontroltab under tandbehandling.
Årsager til angst for tandlæger
Odontofobi kan ofte spores til enten en enkeltstående ubehagelig hændelse eller en række mindre forhold, der tilsammen har akkumuleret sig til en egentlig fobi. Det kan for eksempel være et enkeltstående smertefuldt tandlægebesøg, der har udviklet sig til en generel mistillid til tandlægers evne til at give smertefri behandling. Eller dårlige erfaringer med en tandlæges adfærd eller behandling i form af for eksempel utilstrækkeligt hensyn, mangelfuld information, fejlbehandling eller manglende aftaler om behandling.
Forekomst af tandlæge-skræk odontofobi
Tandlægeskræk hører under kategorien ”enkeltfobi”, og odontofobi er en hyppig forekommen fobi. Omkring 30 % herhjemme oplever nervøsitet og/eller angst i forbindelse med tandlægebesøg. For ca. 10 % er der tale om decideret odontofobi.
Hypnose og hypnoterapi mod tandlæge-skræk odontofobi
Når hypnose er en effektiv behandling af tandlægeskræk. Er det fordi man ved hjælp af hypnose og hypnoterapi mod tandlæge-skræk odontofobi, kan skabe en tættere kontakt med det ubevidste følelsesmæssige. Der kan på den måde ske en ny følelsesmæssig indlæring, da man igennem hypnosen nænsomt anvender et væsentligt læringspunkt. I hypnosen øver man gradvist at udsætte sig selv for de situationer, som medfører angstanfald og ubehag.
Bliv gjort fri af angsten
Igennem hypnose vil man blive vejledt og gjort fri af den ubevidste angst der ofte ligger bag angst for tandlæger-tandlægeskræk. På den måde kan man lære at håndtere sin angstreaktion i forbindelse med tandlæge behandlinger.
Kognitiv terapi sammen med hypnose
Kognitiv terapi anvendt sammen med hypnose. Har vist sig meget effektiv i behandling af angst for tandlæger-tandlægeskræk. Den kognitive behandling tager blandt andet udgangspunkt i dine egne forestillinger omkring selve den fobiske situation. Således at du lærer at bevidstgøre dig, identificere og derefter ændre uhensigtsmæssige tanker og antagelser. Læs mere om kognitiv adfærdsterapi i linket her.
Hypnose mod angst for tandlæger-tandlægeskræk
Behandlingen i hypnosen vil blandt andet fokusere på personens forestillinger omkring selve den fobiske situation og personens adfærd før, under, og efter den fobiske situation. Gennem dette fokus kan man lære at registrere og sidenhen ændre uhensigtsmæssige tanker og reaktionsmåder, som opretholder fobien, og som kan forstærke angsten i de situationer, personen frygter.
Nye adfærdsstrategier
Når du bliver bevidstgjort og kan identificere de uhensigtsmæssige tanker og antagelser, som har opretholdt undgåelsesadfærden samt udløst angsten i de bestemte situationer, du frygter. Vil du ud fra denne indsigt lærer at identificere uhensigtsmæssige, automatiske tanker og handlinger, som var med til at vedligeholde højdeskrækken. Og i stedet nu kunne benytte mere hensigtsmæssige adfærdsstrategier.
Læs artikel fra Kristeligt Dagblad
I linket herunder kan du læse artiklen bragt i Kristelig Dagblad 8. maj 2015 “Hypnose kan hjælpe mod angst”.
Læs mere om hypnose og hypnoterapi
Hvad er Hypnose og Hypnoterapi. I nedenstående link kan du læse mere om hvad der kan behandles med professionel hypnose og hypnoterapi, hvad hypnose er og hvordan det virker.
Du kan også læse om hypnose på Netdoktor.dk i linket her: Hypnose – en genvej til det ubevidste
Hypnose i Aarhus eller som digital konsultation
Hypnose i min praksis i Aarhus, er på nuværende tidspunkt den mest almindelige terapiform. Men jeg har god erfaring med hypnose som digital konsultation (hjemme hos dig selv, behageligt anbragt foran skærmen). Det har vist sig at være en lige så effektiv og god terapiform, som ved personligt fremmøde. Hypnose er for både børn, unge og voksne, og næsten alle mennesker kan hypnotiseres. Nogle har meget nemt ved at gå i hypnose, og det er kun meget få der er næsten upåvirkelige. Der er ikke forskel på om det er ved en digital konsultation eller fremmøde.
Hvor mange sessioner
Med Hypnose og hypnoterapi mod tandlægeskræk-odontofobi kombineret med kognitiv terapi, kan man normalt reducere eller helt komme af med sin angst for edderkopper efter 2-9 sessioner.