Hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær
Med hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær. Kan man på en effektiv måde anvende kognitiv terapi, ACT, mindfulness og andre teknikker i hypnosen, til at få gjort noget ved selve søvnen og søvnløsheden. Og hvis man også er en af dem der allerede i løbet af dagen bekymre sig om søvnen. Vil der blive arbejdet med bekymringen, som uhensigtsmæssigt kan være med til at genere søvnen og give søvnbesvær på forhånd. På en tryg og effektiv måde hjælper hypnose og hypnoterapi med til, at man kan få sin søvn forbedret og føle sig mere udhvilet og klar til dagen.
Hypnose er en effektiv behandling
– giver gode og vedvarende resultater
Der er mage gode og vedvarende resultater med hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær.
Der er overordnet 2 udfordringer når der er tale om søvnbesvær og søvnløshed. Den ene er manglende evne til at falde i søvn og den anden er manglende evne til at opretholde søvnen. Behandling af søvnløshed og søvnbesvær med hypnose og hypnoterapi, kan løse begge de overordnede udfordringerne.
Manglende evne til at falde i søvn/indsovning
Vi har alle “været der.” Vendt og drejet os, måske prøvet at stå op, måske læst lidt, eller set lidt tv. For derefter igen at ligge og vende og dreje os mere og mere, og stadig ikke kunne falde i søvn. Indtil vi endelig ud af ren og skær udmattelse falder i søvn, “kort” tid før vækkeuret ringer .
Manglende evne til at opretholde søvnen
Eller vi kan lejlighedsvis falde i søvn, for derefter kun 2, 3 eller 4 timer senere, at vågne op, ude af stand til at falde i søvn igen. Vi spørger måske os selv, “Hvad sker der her?”
Disse to oplevelser er de mest almindelige former for søvnløshed. Når en eller begge af disse betingelser bliver kronisk, kan de nemt påvirke vores evne til at håndtere og cope med de daglige gøremål. Vores samlede mængde af overskud og kapacitet til at kunne fungere i vores daglige aktiviteter nedsættes i takt med, at vi oplever søvnbesvær og søvnløshed.
Søvnbesvær kan korrigeres
Den gode nyhed er, at når vi får kortlagt de reelle underliggende blokeringer og adfærdsmæssige dynamikker der har indflydelse på vores søvn. Kan disse let korrigeres ved behandling af søvnløshed og søvnbesvær med hypnose.
Svært ved indsovning
Det er her hypnose og hypnoterapi er et af de stærkeste redskaber til netop at opnå indsovningen for personer der har indsovnings besvær. I hypnosen guider jeg personen ind i en behagelig afslappet og afspændt tilstand.
Visualisering
Opmærksomheden bortledes fra ydre påvirkninger og der fokuseres på indre sansninger og oplevelser. Afslapning af kroppens muskler, langsommere og dybere vejrtrækning samt langsommere og roligere puls. I denne tilstand, vil jeg guide personen til at visualisere eller forestille sig en scene forbundet med afslapning.
Et sove ankre
Dette kaldes et sove ankre, på denne måde får personen sit personlige sove anker der efterfølgende anvendes til at gå direkte i stadie 2. Fantasi, og igennem en slags selvhypnose ved at gentage ankret, vil personen glide over i stadie 3. Hypnoidal og herefter i stadie 4. Dyb søvn, helt af sig selv.
En måde hvorpå hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær bliver muligt at tage med hjem og anvende selv.
Svært ved at opretholde søvnen
Hvad er det der kan forårsage, at en person, der er faldet i søvn pludselig vågner og kommer til bevidsthed? Ofte er det bekymringer. Der er måske noget vi er bekymrede for. Det er måske noget der vil ske den næste dag eller det kan være nogle vigtige spørgsmål om noget der foregår i vores liv.
Svært ved at falde i søvn
Personer der har meget svært ved overgangen fra at stadie 1. Tænke og til stadie 2. Fantasi, eller bare at kunne bliver i stadie 1. Tænke, i alt for lang tid. Er som regel fordi personen er bekymret over noget eller ikke ved hvordan man kan styrer sit eget sind.
De 4 stadier af søvn
En person, der ikke har problemer med at sove og ligger i sengen og “går på vågeblus” bevæger sig gennem fire forskellige stadier, hvoraf den sidste er bevidstløs søvn.
- Tænke
- Fantasi
- Hypnoidal
- Dyb søvn
Stadie 1 – Tænke
Når man kommer i seng, vil man ofte begynde at tænke over dagens begivenheder, eller måske hvad der vil ske i morgen, eller et utal af andre ting.
Stadie 2 – Fantasi
Uanset om man er bevidst om det eller ej, vil tankerne til sidst bevæge sig mod tanker der har med afslappelse at gøre. Måske tænker man på en fremtidig ferie eller på en aktivitet på et sted, man allerede forbinder med en følelse af afslappethed.
Stadie 3 – Hypnoidal
Da både sindet og kroppen slapper af, frigøres musklerne for spændinger, og man bliver ført ind i en let tilstand af hypnose, kendt som hypnoidal. Når man kommer ind i denne tilstand i sindet, er man stadig ved bevidsthed, men man oplever tit tidsforvrængning og nogle hukommelsestab. Vi er faktisk nødt til at komme i denne hypnoidal tilstand, da det er den der giver os mulighed for at nå den sidste etape.
Stadie 4 – Dyb søvn
I dyb søvn er vi ikke bevidste om hvad der foregår omkring os.
Hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær
Se klip: SOV GODT med hypnose
Hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær “SOV GODT” af cand.psych., dr. med. Bobby Zachariae er en uvurderlig hjælp til folk med søvnløse nætter. Mange oplever, at de har svært ved at falde i søvn, vågner om natten eller på andre måder føler, at nattesøvnen ikke gør dem udhvilede. Få ting kan frustrere som mangel på søvn. Med hypnose og hypnoterapi/hypnoseterapi kommer specialist i sundhedspsykologi Bobby Zachariae nattens urolige til hjælp med sunde og varige løsninger på søvnproblemerne.
Strategien for at falde i søvn
Strategien for at komme til at sove, er for en person, der har svært ved at falde i søvn/indsovning, i første omgang at springe over stadie 1. Tænke. Når man har lagt sig i seng for at sove, skal man begynde at visualisere eller forestille sig en fantasi-scene og gå direkte til stadie 2. Fantasi.
Her er det vigtigt at huske, at fantasi-scenen skal være tanker, der er forbundet med afslapning. Denne visualisering arbejder vi med i hypnose behandlingen mod søvnløshed og søvnbesvær. Den bliver individuel tilpasset så den passer til lige netop dig og dit behov.
Bekymringer
Det kan afbryde vores søvn natten igennem, og vi har svært ved at fastholde søvnen. Jeg kalder det giftige bekymringer. Fordi i disse timer, når det påvirker os, er der som regel meget lidt vi kan gøre, hvis om noget, ved den “bekymring”.
Strategi til at opretholde søvnen
Strategien for at opretholde søvnen hele natten, er baseret på to elementer af menneskelig adfærd:
1) Når vi nærmer os søvn og stadie 3. Hypnoidal, bliver vi mere “suggestible”, det betyder at vores tankegang er i en tilstand af modtageligheden, eller øget suggestion. (Af denne grund er det også en god idé at undgå deprimerende, angst-provokerende nyhedsprogrammer før man skal sove.)
2) Der er én person i vores liv, som vi er mest suggestible overfor: det er os selv. Vi taler os ind i og ud af tingene. Uanset hvad vi fortæller os selv, er vi mere tilbøjelige til at følge op på det vi har fortalt til os selv.
Strategi ved bekymringer
Idet vores bekymringer kan bringe os ud af stadie 4. Dyb søvn. Er det en god strategi for at opretholde dyb søvn at give os selv et “forslag”, når vi ligger i sengen. Sig til dig selv (højt eller i stilhed inde i dig selv), “Jeg nægter at bekymre mig i løbet af min søvn. Denne form for at bekymre sig er nytteløs. Jeg fortjener min fredelige, afslappende, søvn.”
Når vi fortæller os selv dette, er vi helt sikkert mere tilbøjelige til at følge dette forslag fra os selv.
Kom tilbage i søvnen
Nogle gange vågner man op midt i sin søvn, uanset om det er en tur på toilettet, et kæledyr der forstyrre os, en ændring i stuetemperaturen, en høj lyd, et lys der bliver tændt, eller en bekymring.
Strategien for at komme tilbage i søvnen, er at koncentrere sig om sin normale vejrtrækning, og bringe sig selv ind i en behagelig afslappet og afspændt tilstand. Hvor opmærksomheden bortledes fra ydre påvirkninger og der fokuseres på de indre sansninger og oplevelser.
Hypnose behandling mod Søvnløshed og Søvnbesvær med dit sove anker
Ved at bruge det anker som personen har fået under hypnosen, kan man hjælpes til at bringe sig selv ned i søvnen igen. Det kan være et anker for afslapning, eller en accept af det som er, når man har svært ved at sove, eller det kan være et billede, det kan være en sætning, en fornemmelse eller noget helt andet. Et anker for noget som virker beroligheden. Noget som er med til at man kan bringe sig selv tilbage i den dybe søvn, og man vil højst sandsynligt være tilbage i søvnen efter 5-10 gentagelser. Det er bare et af de redskaber, du vil få med dig ved hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær.
Afslapnings teknikker
Desuden vil den afslappende hypnose tilstand du er i under hypnose behandling mod søvnløshed og søvnbesvær, i sig selv være gavnlig i forhold til søvnbesvær.
Selvhypnose
Og selvhypnose undervisning eller instruktion, skræddersyet til dig og din udfordring, kan være en del af hypnose behandlingen. For hvis man formår at skabe bare kortvarig indre ro, vil det kunne skabe store forandringer i forhold til forståelse og behandling af søvnbesvær og søvnløshed.
Dyb afslapning og ro med selvhypnose
Kroppen kan slappe af ved at være i en behagelig stilling og blive tung, afslappet og ved ikke at hengive sig til nogen fysisk bevægelse. Man trækker vejret dybt og roligt, så det føles som om, alle dele af kroppen bliver tungere. Der indtræder en afslapning af sindet, især det bevidste sind, og i denne tilstand kan man udøve selvhypnose der styrker søvnen, igennem bla visualisering.
SØVNLØSHED OG NEGATIVE KONSEKVENSER
Insomni der i daglig tale kaldes søvnløshed, har generelt negative konsekvenser for helbredet. Hvis søvnen kun er på få timer, er den forbundet med fysiologiske risikofaktorer som overvægt, kardiovaskulære lidelser. Og psykologiske problemer som træthed, indlæringsvanskeligheder samt hukommelses- og koncentrationsbesvær.
Læs artikel fra Samvirke:
Søvnløshed kan opstå i forbindelse med stress
Der er en stærk association mellem stress og søvnløshed/søvnbesvær samt voksende evidens for, at søvnbesvær kan opstå i forbindelse med stress og efter traumatiske begivenheder. derfor hænger søvnløshed/søvnbesvær sammen med stress.
Stress defineres som
En proces, hvor trusler og krav i omgivelserne belaster eller overstiger en organismes adaptive kapacitet og resulterer i psykologiske og biologiske forandringer, som øger risikoen for sygdom.
Sammenhænge mellem stress og søvnbesvær
Sammenhænge mellem stress og søvnbesvær kan betragtes og have indflydelse på alle tre af de nævnte aspekter ved stress. Søvnbesvær, besvær med indsovningen og afbrudt søvn.
Hvor mange sessioner ved
Hypnose behandling mod Søvnløshed og Søvnbesvær
Behandling af søvnløshed og søvnbesvær med hypnose, hypnoterapi og psykoterapi vil ofte have en varighed af 3-12 sessioner.
Hvad er Hypnose og Hypnoterapi
I nedenstående link kan du læse mere om hvad der kan behandles med professionel hypnose og hypnoterapi, hvad hypnose er og hvordan det virker.
Sluppet af med søvnløshed
Efter at jeg har fået hypnose mod smerter i min skulder. Har hypnoseterapien også haft indvirkning på mit søvnbesvær. Min nattesøvn er ændret fra 5-6 timer til 7-8 timer, når vækkeuret tillader det, siden jeg fik afslapningsteknikkerne. Det virker nemlig også omgående på det. Læs hele Anne’s udtalelse i linket her: Udtalelse|Hypnose mod smerter