Hypnose og hypnoterapi behandling mod panikangst
Hypnose og hypnoterapi behandling mod panikangst, er en nænsom og effektiv måde at behandle sin panikangst på. Med hypnose og hypnoterapi kan man på en effektiv måde anvende kognitiv adfærdsterapi og andre teknikker. De anvendes til at forestille sig at være i situationer, som man normalt vil frygte. På en nænsom måde hjælper hypnose og hypnoterapi med til, at man vænner sig til at kunne være mere afslappet. Specielt i de situationer, som man før frygtede.
Hvad er Panikangst
Panikangst er en angstlidelse, hvor pludselige anfald af panisk angst sætter ind uden at der er en bestemte udløsende omstændighed. Man kan sammenligne oplevelsen med den panikreaktion, mennesker naturligt har ved udsættelse for pludselig fare. Oplevelsen omfatter flere forskellige fysiske og psykiske symptomer. Men har man panikangst aktiveres denne forsvarsfunktion dog uventet og uhensigtsmæssigt, og den voldsomme og uforståelige kropslige reaktion, der opstår i forbindelse med panikreaktionen, bliver i sig selv frygtet.
Forekomst af panikangst
Der er mange mennesker der har prøvet at have et angstanfald. Man regner med at det kun er omkring 1-2 % der har oplevet at have flere anfald i en periode af deres liv, og dermed egentlig panikangst. Det er ikke alle hvor lidelsen er livslang.
Panikangstanfald
Panikangst er karakteriseret ved voldsomme, uventede og tilbagevendende anfald af pludseligt indsættende svær panisk angst, som ikke er begrænset til særlige situationer eller omstændigheder. Panikangst optræder ofte ud af den blå luft og uforudsigeligt. Panikanfaldene har som oftest en varighed på nogle minutter, men kan komme og gå over en periode på flere timer.
Symptomer ved panikangstanfald
Intensiteten og de enkelte fysiske symptomerne kan variere fra person til person. Men de mest almindelige symptomer inkluderer følgende:
Hjertebanken
Åndedrætsbesvær
Hyperventilering
Brystsmerter
Høj puls
Kvælningsfornemmelser
Svedeture eller kuldegysninger
Rysten
Svimmelhed
Mundtørhed
Kvalme og mavegener
Uvirkelighedsfølelse
Anspændthed
Sløret syn
Prikkende eller sovende fornemmelse i fingre og tæer
Angsten for angsten
Normale angstreaktioner på farer
Ovenstående symptomer er alle normale angstreaktioner, og de er en del af vores naturlige parathed til at klare farefulde eller vanskelige situationer. De kropslige symptomer, som opstår, når man udsættes for fare, er på ingen måde sygelige. Tværtimod er de nødvendige, normale og livsvigtige for vores overlevelse. De er altså både ufarlige og helt essentielle for vores evne til at overleve.
Flugt eller kamp
En faresituation medfører næsten altid en spontan og eksplosiv kropslig reaktion efterfulgt af ændret adfærd, panikfølelse og tanker om fare. Hvor man enten får lyst til at flygte eller blive og kæmpe. Ved reel fare har dette alarmsystem en vigtig funktion. F.eks. hvis der kommer et farligt rovdyr hen imod én, er der ikke tid til at tænke eller at overveje situationen eller konsekvensen nærmere. Her er det vigtigt (livsvigtigt), at alarmsystemet fungerer.
Unormal reaktion ud af det blå
Har man panikangst går alarmsystemet i gang, som et lyn fra en klar himmel, uden anledning eller på forkerte tidspunkter. I begge tilfælde sker det, uden der reelt er fare på færde. Man har på en eller anden måde fået en fejlindlæring i måden at vurdere angsten på. Det kan være at angsten er uidentificeret. Man oplever angsten, men man ved ikke hvad det er, man frygter. Eller angsten er ude af proportion og helt overdreven. Angsten kan være irrationel. F.eks. angst for at fejle noget alvorligt, selvom alt er gennemundersøgt af læger.
Kropslige reaktioner
Der opstår kopslige symptomer og frigørelse af adrenalin i situationer, hvor der ikke er reel fare. Problemet med panikangst er bare, at der intet farligt er at kæmpe imod eller flygte fra. Man kommer istedet til at koncentrerer sig om kroppen, som man så kan anse som det farlige eller som det, der er i fare.
Angsten for angsten
Forventningen om farer gør, at man efter nogle få panikanfald ofte vil opleve en ny type angst eller bekymring. Panikangst er meget forståeligt forbundet med en intens frygt for selve angstreaktionen, nemlig angsten for, hvornår næste anfald kommer. Det betyder, at man hæmmer sin livsførelse i alvorlig grad. Angstanfaldene flyder sammen med forventningsangst, så man næsten konstant er mere eller mindre bekymret og angst.
Panikangst og Agorafobi
Mange med panikangst kan også lide af agorafobi. Agorafobi er en tilstand hvor man begynder at undgå steder og situationer, hvor anfaldene er kommet. Man undgår også gerne steder, hvor man frygter ikke at kunne få hjælp, hvis man skulle få brug for det. Og man undgår stedet hvorfra man ikke kan flygte. Det kan også være en følelse af at der er pinligt at få et anfald bestemte steder. Man begynder måske at undgå butikker og offentlige transportmidler eller andre steder, hvor der er mange mennesker. Man får en følelse af, at man ikke kan forlade de hjemlige og trygge omgivelser. Man begrænser derfor sit liv alvorligt.
Årsager til panikangst
Man har endnu ikke kunnet påvise at der findes en enkelt årsag til panikangst. Noget kunne dog tyde på, at både genetiske, neurobiologiske, psykologiske og psykosociale faktorer kan være med til at forklare forekomsten af panikangst.
HYPNOSE og HYPNOTERAPI behandling MOD Panikangst
Når hypnose er en effektiv behandling af Panikangst. Er det fordi man ved hjælp af hypnose og hypnoterapi, skaber en tættere kontakt med det ubevidste følelsesmæssige. På den måde kan der ske en ny følelsesmæssig indlæring, da man igennem hypnosen nænsomt anvender et væsentligt læringspunkt for lige netop dig og din panikangst. I hypnose øver man gradvist at udsætte sig selv for de situationer, som medfører angstanfald og ubehag.
BLIV GJORT FRI AF ANGSTEN
Igennem hypnose vil man blive vejledt og gjort fri af den ubevidste angst der ofte ligger bag panikangsten. Hypnosen kan på den måde være med til at man lære at håndtere sin angstreaktion.
KOGNITIV TERAPI SAMMEN MED HYPNOSE
Kognitiv terapi anvendt sammen med hypnose. Har vist sig meget effektiv i behandling af panikangst. Den kognitive behandling tager blandt andet udgangspunkt i dine egne forestillinger omkring selve den angstfremkaldende fobiske situation. Vi vil forsøge at identificere og omstrukturere den måde, vi fortolker situationer/fornemmelser på, og de aktuelle tankeprocesser, som oplever under og mellem angstanfaldene. Her arbejdes der nænsomt og gradvist med at tilnærme sig de angstfuldte situationer, og langsomt opnås en tryghed i forbindelse hermed. Læs mere om kognitiv adfærdsterapi i linket her.
Forstå de uhensigtsmæssige tanker og mønstre
Vi arbejder med at forstå de uhensigtsmæssige mønstre og overbevisninger, der er med til at opretholde angsten. Således at du lærer at bevidstgøre dig, identificere og derefter ændre uhensigtsmæssige tanker og antagelser.
Lær at håndtere kroppens angstreaktion
Det er envidere hensigtsmæssigt at lære, hvad det er, der sker med kroppen, når man mærker en panik angstreaktion. Således at angsten for kroppens reaktioner bliver tiltagende mindre. Det bliver på den måde muligt at observere kroppen og registrere symptomerne på afstand. Således at man i de angstfyldte situationer bedre kan tage afstand fra de ofte intense angstfølelser der ofte opstår i kroppen.
NYE ADFÆRDSSTRATEGIER
Når du bliver bevidstgjort og kan identificere de uhensigtsmæssige tanker og antagelser, som har opretholdt undgåelseadfærden samt udløst angsten for angsten. Vil du ud fra denne indsigt lærer at identificere uhensigtsmæssige, automatiske tanker og handlinger, som var med til at vedligeholde panikangsten. Og i stedet nu kunne benytte mere hensigtsmæssige adfærdsstrategier.
Læs artikel fra Kristelig Dagblad
I linket herunder kan du læse artiklen bragt i Kristelig Dagblad 8. maj 2015 “Hypnose kan hjælpe mod angst”.
Læs mere om hypnose og hypnoterapi
I nedenstående links kan du læse mere om hvad der kan behandles med professionel hypnose og hypnoterapi, hvad det er og hvordan det virker.
Du kan læse artiklen om hypnose på Netdoktor.dk i linket her: Hypnose – en genvej til det ubevidste
Hypnose i Aarhus eller som digital konsultation
Hypnose i min praksis i Aarhus, er på nuværende tidspunkt den mest almindelige terapiform. Men jeg har god erfaring med hypnose som digital konsultation (hjemme hos dig selv, behageligt anbragt foran skærmen). Det har vist sig at være en lige så effektiv og god terapiform, som ved personligt fremmøde. Hypnose er for både børn, unge og voksne, og næsten alle mennesker kan hypnotiseres. Nogle har meget nemt ved at gå i hypnose, og det er kun meget få der er næsten upåvirkelige. Der er ikke forskel på om det er ved en digital konsultation eller fremmøde.
Hvor mange sessioner
Med hypnose og hypnoterapi mod panikangst kombineret med kognitiv terapi, kan man normalt reducere eller helt komme af med sin panikangst efter 3-9 sessioner.
Tilbagevendende panik-angst
Jeg kontaktede dig da jeg ind imellem fik panikangst i forbindelse med at skulle ride min unge hoppe til, dvs. jeg turde knap nok sætte mig op på hende og kun hvis min mand havde fat i hende i tøjlen. Jeg var alt i alt meget fortrøstningsfuld og kunne ride min hest på skovtur i løbet af kort tid – så for mig har hypnose-sessionerne været guld værd og du Gunvor – ja du er bare så dygtig og behagelig.
Læs hele Gitte’s udtalelse i linket her: Udtalelse|Hypnose mod panik-angst