Hypnose terapi og Hypnoterapi mod præstationsangst
Hypnose terapi og Hypnoterapi mod præstationsangst er en nænsom og effektiv måde at behandle sin angst for præstationer på. Med hypnose og hypnoterapi kan man på en effektiv måde anvende kognitiv adfærdsterapi og andre teknikker. Teknikkerne hjælper een med til at forestille sig at være i situationer, hvor man ønsker at kunne udføre en præstation. Og i de situationer kunne præstere det optimale istedet for at være ængstelig. På en effektiv måde hjælper hypnose og hypnoterapi med til, at man vænner sig til at kunne præstere sit optimale. Også i de situationer, hvor man ønsker at kunne begå sig med en tale, en præsentation eller en optræden med en øget præstationsevne.
Hvad er Præstationsangst
Præstationsangst er en lidelse hvor man har angst for at præstere. Angsten for at præstere har utallige former og udtryk. Typisk er præstationsangst knyttet til bestemte situationer, hvor nogle almindelige forekommende eksempler er, eksamensangst, frygt for at holde tale eller oplæg og præstationsangst i forbindelse med seksuelt samvær.
Angsten for angsten
Udover angsten ved selve den situation som man frygter, omfatter tilstanden ligeledes en forudgående angst for angsten. Angsten for angsten kan fylde utroligt meget i personens hverdag.
Hvad betyder præstationsangst
Præstationsangst betyder, at man oplever frygt i forbindelse med at skulle præstere i en eller flere situationer. Karakteristisk for præstationsangst er at man ikke er god nok, mindreværd, skam og følelsen af ikke at slå til. Har man præstationsangst er det ofte forbundet med stor ubehag – kropsligt såvel som mentalt.
Symptomer ved præstationsangst
Præstationsangst i eksamenssituationen handler ofte om, at man er bange for, at “klappen går ned”, at man ikke kan huske noget eller formulere sig, eller at man er “helt blank”
I en undervisningssituation kan man for eksempel være bange for at række hånden op af frygt for at blive vurderet
På arbejde og i jobsituationen kan man være bange for at fremlægge for kolleger og/eller kunder
I nye, sociale sammenhænge kan man være bange for at skulle præsentere sig selv
Det er svært at yde noget, fordi angsten fylder og tager så meget energi. Selvom man måske godt kan se, at den indre forestilling om angsten og dens udtryk er ude af proportion med den reelle situation eller virkelighed. Man er konstant bange for, at de frygtede situationer og forestillingerne om dem, går i opfyldelse.
- at man f.eks ikke kan huske sit eksamenspensum
- at andre kommer til at se ens rødmende kinder
- at man ikke ved, hvad man skal sige
- eller man kan være så opslugt af, hvad andre tænker om én, at man slet ikke kan få sagt noget, og hvad vil de så tænke om én
Naturligt at føle nervøsitet
Det er helt naturligt at føle nervøsitet i vigtige og tilspidsede situationer. I tilspidsende situationer vil vi ofte være endnu mere på mærkerne og måske yde lidt mere eller bedre, hvis vi mærker en vis grad af nervøsitet. Grænsen mellem naturlig nervøsitet og den altopslugende angst er således en glidende overgang. Det er en helt individuel vurdering, hvornår nervøsiteten fylder for meget og bliver så ubehagelig, at den kategoriseres som angst.
Angsten før situationen
Med præstationangst er det vigtigt at fastslå at man ikke kun oplever angst i selve situationen, men også angst op til situationen. Det er det, man kalder “angsten for angsten”. Angsten for angsten er den nervøsitet, man mærker i dagene op til præstationssituationen. Den fylder ofte mere end selve angsten og kan være mere begrænsende for personens livsudfoldelse.
Angsten i situationen
Angsten, man oplever i situationen hvor man skal præstere, er trods alt begrænset. Mens angsten for angsten ofte fylder i flere dage eller timer før. Forestillingerne tager overhånd, hvilket i sig selv er med til at sætte dagsordenen for præstationen.
Behandling af præstationsangst
I hypnose terapi og hypnoterapi mod præstationsangst, vil vi belyse hvorfra de svære tanker og følelser om én selv kommer fra. Her de sit udspring fra en bestemt, måske enkeltstående, skelsættende erfaring eller begivenhed. Eller har der været påvirkninger over tid, som på en eller anden måde gives særlig opmærksomhed i personens vurderinger af sig selv.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Endvidere vil man for eksempel se nærmere på ACT, der kan facilitere en mere neutral iagttagelse af ens egne tanker, fremfor optagethed og indfangethed af bestemte tankemønstre. Men der tages fra begyndelsen altid stilling til den enkeltes problemstilling og de situationer, hvor personen oplever præstationsangst. Det vil også blive kigget på vedligeholdende og forstærkende faktorer der kunne blive inddraget i behandlingen. Du kan læse mere om ACT i linket her.
Hypnose terapi og hypnoterapi mod præstationsangst
Når hypnose er en effektiv behandling af Præstationsangst. Er det fordi man ved hjælp af hypnose og hypnoterapi mod præstationsangst, skaber en tættere kontakt med det ubevidste følelsesmæssige. På den måde kan der ske en ny følelsesmæssig indlæring, da man igennem hypnosen nænsomt anvender et væsentligt læringspunkt for lige netop dig og de situationer hvor du oplever panikangst. I hypnose øver man gradvist at udsætte sig selv for de situationer, som medfører angstanfald og ubehag.
BLIV GJORT FRI AF ANGSTEN
Igennem hypnose vil man blive vejledt og gjort fri af den ubevidste angst der ofte ligger bag præstationsangsten. Hypnosen kan på den måde være med til, at man lære at håndtere sin angstreaktion.
KOGNITIV TERAPI SAMMEN MED HYPNOSE
Kognitiv terapi anvendt sammen med hypnose. Har vist sig meget effektiv i behandling af panikangst. Den kognitive behandling tager blandt andet udgangspunkt i dine egne forestillinger omkring selve den angstfremkaldende situation. Vi vil forsøge at identificere og omstrukturere den måde, vi fortolker situationer/fornemmelser på, og de aktuelle tankeprocesser, som oplever før, under og mellem angstanfaldene. Her arbejdes der nænsomt og gradvist med at tilnærme sig de angstfuldte situationer, og langsomt opnås en tryghed i forbindelse hermed. Læs mere om kognitiv adfærdsterapi i linket her.
Læs artikel fra Kristeligt Dagblad
I linket herunder kan du læse artiklen bragt i Kristelig Dagblad 8. maj 2015 “Hypnose kan hjælpe mod angst”.
Læs mere om hypnose og hypnoterapi
Hvad er Hypnose og Hypnoterapi. I nedenstående link kan du læse mere om hvad der kan behandles med professionel hypnose og hypnoterapi, hvad hypnose er og hvordan det virker.
Du kan også læse mere om hypnose på Netdoktor.dk i linket her: Hypnose – en genvej til det ubevidste
Hypnose i Aarhus eller som digital konsultation
Hypnose i min praksis i Aarhus, er på nuværende tidspunkt den mest almindelige terapiform. Men jeg har god erfaring med hypnose som digital konsultation (hjemme hos dig selv, behageligt anbragt foran skærmen). Det har vist sig at være en lige så effektiv og god terapiform, som ved personligt fremmøde. Hypnose er for både børn, unge og voksne, og næsten alle mennesker kan hypnotiseres. Nogle har meget nemt ved at gå i hypnose, og det er kun meget få der er næsten upåvirkelige. Der er ikke forskel på om det er ved en digital konsultation eller fremmøde.
Hvor mange sessioner
Med hypnose og hypnoterapi behandling mod præstationsangst kombineret med kognitiv terapi, kan man normalt reducere eller helt komme af med sin præstationsangst efter 3-9 sessioner.