Hvordan virker hypnose og hypnoterapi?
Ja, hvordan virker hypnose og hypnoterapi. Hvis du har læst om hvad hypnose er, har du allerede en generel forståelse for, hvorfor hypnose virker. Under hypnose og i hypnoterapi kan vi begynde at reframe (ændre) vores ubevidste tanker.
Kan jeg blive hypnotiseret?
Det korte svar er, at det er meget sandsynligt, at du kan hypnotiseres. I følge af den seneste forskning er et overvejende flertal – omkring 75-85 procent – er i stand til at nå i en tilstand af trance, som er den der anvendes ved hypnose. Og mange der er “hypnotiserbare” deler nogle fælles personlighedstræk. Nogle forskere mener at personer der er hypnotiserbare, også kan nogle af nedenstående egenskaber:
- Let ved at blive opslugt i hverdagens opgaver
- Hyppigt dagdrømmer
- Viser en høj grad af empati
- Er åben for at lære nye færdigheder
- Og har en åben tilgang til hypnose
Kan hypnose skabe positive forandringer?
Selvfølgelig er disse egenskaber ikke nødvendige for at man kan blive hypnotiseret. Man kan have alle eller bare én af disse egenskaber og alligevel have let ved at gå i hypnose. De viser blot en indikation på din modtagelighed overfor hypnose. Men selv for dem der ikke kan nå ind i en let hypnotisk tilstand, er der stadig fordele ved at anvende hypnose. Hvordan virker hypnose og hypnoterapi så for dem. Ligesom meditation kan hypnose være et effektivt redskab til at reducere stress, finde ro eller forbedre sindets modtagelighed for positiv forstærkninger og positive forandringer.
Hvorfor er hypnose og hypnoterapi effektiv?
Der findes mange teorier om hvorfor hypnoterapi er effektiv. Men den overvejende opfattelse er, at den dybe fokus og afslapning der opnås under hypnosen. Er med til at åbne op for muligheden til at omgå det bevidste sind.
Psykologer mener at man ved at passere den bevidste del af sindet, får mulighed for at begynde at arbejde direkte med det underbevidste sind. Med andre ord giver hypnose mulighed for at gå “under låget” og få adgang til de dybere ressourcer i dit sind.
Nyere hjerneforskning bekræfter teorien
Nyere hjerneforskning ser ud til at bekræfte noget af den teori som psykologer har om, hvordan virker hypnose og hypnoterapi. En enkelt undersøgelse har vist, at områder i hjernen der er ansvarlige for kritik viser nedsat aktivitet under hypnose.
Dr. David Spiegel, formand for psykiatri og adfærdsvidenskabs-afdelingen på Stanford Universitet, studerede hjerneaktiviteten hos mennesker under hypnose.
Hjerneaktiviteten under hypnose
Dr. David Spiegel, formand for psykiatri og adfærdsvidenskabs-afdelingen på Stanford Universitet fandt ud af, at hypnose tillod os at:
Tune Out Stimuli
Undersøgelsen viste nedsat aktivitet i “dorsal anterior cingulate”, et område i hjernen, der er en del af det bevidste opmærksomheds netværk. Med andre ord giver den tilstand man er i under hypnose, mulighed for at slippe ud af vores bekymringer og stress. Ved at vi er blevet absorberet i oplevelsen.
Forhøjet forbindelse mellem sindet og hjernen
Forskningen viste at sindet er mere i forbindelse med hvordan det styrer kroppen under hypnose. Det kan være med til at forklare, hvorfor hypnotiske forslag kan være med til at hjælpe os til bedre at kunne kontrollere, hvordan kroppen reagerer i visse situationer. Dvs. til at forhindre trang, frygt, negative reaktioner eller smerte.
Reduceret selvbevidsthed
Endelig fandt forskerne ud af, at forbindelsen mellem to hjernenetværk – den præfrontale cortex og standardmodusnetværket – var mindre forbundet under hypnosen. Det betyder at vi i virkeligheden bliver meget mindre selvbevidste, omkring den måde vi handler på og derfor bliver mere forandringsvillige.
Spiegels forskning viser at vores hjerner opfører sig meget anderledes når vi er i den hypnotiske tilstand. Mange af disse processer er unikke for hypnose.
Hvad oplever man under hypnose?
Hypnose kan sammenlignes med den fornemmelse af trance-tilstand, som den man kan opleve i dyb meditation. Eller den tilstand man er i lige før man falder i søvn. Man vil føle sig afslappet og hyperfokuseret – ligesom man gør under meditation. Når man begynder i hypnoterapi og hypnose, kan man begynde at opleve en dybere tilstand af trance jo flere gange man har være i hypnose.
Hvad kan man opleve, når man går i hypnose?
- Fysiske fornemmelser i hypnosen
- Fysiske fornemmelser som tyngde og afslapning i musklerne som og omkring øjenlågene. Man kan have en fornemmelse af at kroppen ligger fuldstændig afslappet og tungt i stolen.
- Man fader ud af omgivelserne og man oplever en reduceret tilstand af årvågenhed. Man flytter opmærksomheden ind i sindet og skubbe ting som bekymringer eller frygt til side.
Mange beskriver hypnose som den samme følelse man har, når man tager en lur. Den store forskel er dog, at man er klar over, at man styres igennem en guidet oplevelse under hypnose.
Klinisk forskning af hypnose
I de sidste fire årtier er der blevet offentliggjort en række overbevisende hypnoterapiforskning. Tusindvis af studier har undersøgt hypnose for en række forhold. Herunder kronisk smerte, træthed forårsaget af kræftbehandling, rygestop, vægttab, IBS og en lang række andre tilstande. Og et flertal af dem fremhæver positive effekter ved hypnose behandling.
Du kan også læse om hypnose på Netdoktor.dk i linket her: Hypnose – en genvej til det ubevidste
Nogle af de mest overbevisende undersøgelser
Hypnoterapi vs psykoanalyse
Dr. Alfred Barrios sammenlignede hypnoterapi med traditionel psykoanalyse og fandt ud af, at hypnoterapi opnåede en signifikant højere genoprettelsesrate (raske) efter meget færre sessioner. Hans undersøgelse viste, at 93 procent blev genoprettet (raske) efter kun 6 sessioner hypnoterapi, sammenlignet med 38 procent efter 600 psykoanalysesessioner.
Er hypnoterapi effektiv til rygestop?
En metaanalyse fra 1992 undersøgte en undersøgelse af mere end 70.000 voksne, der var holdt op med at ryge. Mange af dem der havde brugt hypnoterapi var succesfulde i deres rygestop. Man fandt ud af at hypnoterapi var 15 gange mere effektiv end hvis man stoppede ved at tage en “kold tyrker”.
Er hypnoterapi effektiv til slankning og vægttab?
En undersøgelse fra 1996 udført af University of Connecticut. Undersøgte forskere hypnoterapi som en komplementær behandling til vægttab. Af dem der fik hypnose tabte mere end 90 procent sig, sammenlignet med dem der ikke fik hypnose.
Kan hypnose hjælpe mod hedeture i overgangsalderen?
En fælles undersøgelse i 2012 fra Baylor University, Indiana University og University of Texas. Viste at kvinder i overgangsalderen der modtog hypnoterapi og selvhypnose, oplevede et fald på 74 procent i frekvensen af hedeture. Den gruppe der ikke fik hypnoterapi, oplevede kun en nedgang på 13 procent. Hertil kom at hypnoterapi gruppen tilmed oplevede et fald på 57 procent i sværhedsgraden af hedeturene.
Kan hypnose hjælpe mod hypertension?
Forskere fra University of Florida undersøgte hvordan hypnose kunne hjælpe patienterne håndtere deres tilstand. De fandt ud af, at hypnose var yderst effektiv til at hjælpe patienterne med bedre at kunne kontrollere stress og angst. Forhold som kunne forværre hypertension.
Læs mere om professionel hypnose og hypnoterapi
og hvad der kan behandles i linket herunder
HVOR MANGE SESSIONER?
Med hypnose og hypnoterapi kan man forvente at behandlingen vil have en varighed på alt mellem 2-12 sessioner.