Hvad er humanistisk terapi
Hvad er Humanistisk terapi (også kendt som humanisme). Det er en positiv tilgang til psykoterapi, der fokuserer på en persons individuelle karakter. Snarere end at kategorisere grupper af mennesker med lignende karakteristika, som om de skulle have de samme problemer.
Ser på hele personen
Humanistisk terapi ser på hele personen, ikke kun fra terapeutens syn, men fra klientens egen synspunkt, der observerer deres egen adfærd. Der lægges vægt på en persons positive træk og adfærd, og evnen til at bruge de personlige instinkter og strategier til at finde visdom, vækst, helbredelse og opfyldelse i sig selv.
Hvornår bruger man humanistisk terapi
Humanistisk terapi bruges til at behandle stress, depression, angst, paniklidelser, lettere personlighedsforstyrrelser, afhængighed og problemer i relationer med andre, herunder familieforhold. Personer der har lavt selvværd, og har udfordringer med at finde deres formål, mål og retning eller med at nå deres virkelige potentiale. Personer som mangler følelsen af “helhed”, og som søger personlig mening, eller som ikke er komfortable med sig selv som de er, kan også have stor gavn af humanistisk terapi.
Hvad kan man forvente med humanistisk terapi
Humanistisk terapi er samtale terapi, der har en gestaltterapeutisk tilgang. I terapien undersøger man hvordan klientens følelse er her og nu, snarere end at forsøge at identificere tidligere begivenheder, der førte til disse følelser.
Støtte, empati og tillid
Derudover etablere den humanistiske terapeut en atmosfære og et rum med støtte, empati og tillid. Der tillader klienten at dele sine følelser uden frygt for at blive dømt. Terapeuten fungerer ikke som en autoritetsfigur. I stedet er forholdet mellem klient og terapeut som mere ligestillede.
Hvordan virker humanistisk terapi
I slutningen af 1950’erne voksede humanismen sig ud fra et behov for at behandle på en anderledes måde. End hvad nogle psykologer så som begrænsninger og negative teorier fra de skoler der arbejdede med “behavioral and psychoanalytic schools”. Den humanistiske var en ny og mere holistisk tilgang. Der fokuserede mindre på patologi, tidligere erfaringer og miljøpåvirkninger ved en persons adfærd. Men mere på den positive side af den menneskelige natur.
Teorien bag Humanistisk terapi
Teorien bag “Hvad er humanistisk teori” tog form i 1950’erne. Omkring dette tidspunkt udviklede psykoterapeuten Abraham Maslow et menneskeligt hierarki af behov og motivationer, og terapeuten Carl Rogers udviklede sin person-centrerede tilgang. Humanistisk terapi udvikledes ud fra disse teorier.
Selvrealiserende og indre ressourcer
Humanistiske terapeuter mener, at folk er iboende motiveret til at opfylde deres interne behov og deres individuelle potentiale til at blive selvrealiserede. Selvrealisering kan tage mange former, herunder kreative bestræbelser, åndelig oplysning, en forfølgelse af visdom eller altruisme og give klienten en følelse af helhed, selvforståelse og forståelse af andre. Klientens egne ressourcer kommer i spil.
Hvordan vælger du din terapeut
I min uddannelse til Psykoterapeut MPF og i min praksis har jeg træning og praktisk erfaring med den humanistisk tilgang og den kan indarbejdes i forskellige terapier. En humanistisk terapeut skal være en varm, empatisk, forstående og ikke-fordømmende person. Se efter en uddannet og erfaren psykoterapeut MPF, med humanistiske værdier og en humanistisk tilgang til sin praksis. Ud over at finde en terapeut med den rette uddannelsesmæssige baggrund og tilgang, samt relevant erfaring. Skal du søge en humanistisk terapeut, som du føler dig tryg ved at arbejde med. Blandt andet derfor giver jeg dig mulighed for at få en gratis forsamtale inden du vælger din terapeut.
Hvad går psykoterapi ud på
Psykoterapi er samtaleterapi. Der er forskellige grene inden for psykoterapien, og alle psykoterapeuter har deres egne specialer og ekspertområder. Det er dog fælles for al psykoterapi, at den ved hjælp af samtaler fokuserer på først at identificere og derefter at ændre de dynamikker, mønstre og mekanismer, der ligger bag symptomerne.
Fokus er altså på at italesætte og arbejde med de tanker, følelser, handlinger og hændelser, der gør, at man for eksempel bliver stresset, er trist eller føler angst.
Læs mere om Psykoterapi i linket herunder:
Psykoterapi hos psykoterapeut
– I AARHUS ELLER SOM online DIGITAL KONSULTATION
Psykoterapi i min praksis i Aarhus, er på nuværende tidspunkt den mest almindelige terapiform. Men jeg har god erfaring med psykoterapi som online digital konsultation (hjemme hos dig selv, behageligt anbragt foran skærmen). Det har vist sig at være en lige så effektiv og god terapiform, som ved personligt fremmøde.
HVOR MANGE SESSIONER
Psykoterapi vil ofte have en varighed af 3-12 sessioner.