Kend din strategi og slip stress
De 8 copingstrategier kend din strategi og slip Stress, er defineret af den californiske psykologiprofessor og stressforsker Richard S. Lazarus. Han definerer coping som en stadig skiftende kognitiv og adfærdsmæssig indsats for at håndtere specifikke eksterne og/eller interne krav som vurderes til at være tangerende til personens ressourcer eller overstigende personens ressourcer.
Overforbrug af din copingstrategi giver stress
Når copingen overstiger personens ressourcer bliver det til stress. Derfor er det af stor betydning at man ved at kende, de 8 copingstrategier kend din strategi og slip Stress. Kan være opmærksom på hvornår man begynder at overforbruge sin copingstrategi.
Hvad afhænger coping af?
Coping er synonymt med bestræbelse på at få kontrol over situationen. Coping er afhængig af vores ressourcer: helbred, energi, livsanskuelse, engagement, evner for problemløsning, sociale færdigheder, social støtte og materielle ressourcer.
De 8 copingstrategier
Lazarus skelner mellem otte forskellige måder vi som personer tilpasser os på, kaldet copingstrategier, som vi bevidst eller ubevidst anvender, når vi står over for et problem eller er i en tilstand af stress.
Copingstrategi 1
Konfronterende coping
Her vil man tage kampen op, når det gælder vanskeligheder eller modstand. Ved kriser eller besværligheder vil man sige: “Det problem skal ikke få bugt med mig, jeg vil have det godt”
Copingstrategi 2
Distancerende coping
Her vil man forvente, at problemet løser sig af sig selv. Man gør intet, selvom problemet er kendt.
Copingstrategi 3
Udadvendt følelsesmæssig coping
Her vil man tale om sit problem med andre, give udtryk for sine oplevelser og følelser i forbindelse med problemet.
Copingstrategi 4
Indadvendt følelsesmæssig coping
Her vil man beholde alt for sig selv. Andres råd og vejledning vil bare virke forstyrrende og gøre det sværere at træffe valg og beslutninger. Man ønsker ikke at dele sine følelser med andre.
Copingstrategi 5
Ansvarlig coping
Her vil lange overvejelser være gældende. Hvad har jeg gjort galt, og hvordan kan jeg undgå at gøre det i fremtiden?
Copingstrategi 6
Uansvarlig coping
Her vil man overhovedet ikke indrømme, at der findes et problem.
Copingstrategi 7
Intellektuel coping
Her sætter man sig godt og grundigt ind i mulige løsningsmodeller efter en grundig problemanalyse. Der defineres et klart mål samt ses på de barrierer som hæmmer én i løsningsforsøgene. Her begås sjældent den samme fejl to gange.
Copingstrategi 8
Håbsorienteret coping
Her tror og håber man det bedste. Her er tale om en meget optimistisk og positiv indstilling til livet.
Hvornår opstår stress
Ifølge Richard B. Lazarus, har der været en tendens til at fokusere på stress som værende enten mængden af ydre påvirkninger eller som individets reaktion på disse. Udgangspunktet i Lazarus’ teori er, at stress opstår i relationen mellem et sårbart individ og en belastende situation. Og her kan man ikke bare tænke eller handle anderledes. Det er en process der kræver nænsom støtte til at kunne cope med situationen på en hensigtsmæssig måde, med viden om de 8 copingstrategier kend din strategi og slip stress.
Derfor har du brug for støtte
Ifølge Lazarus kan det være svært at blive bevidst om sine egne vurderinger. Han henviser i den forbindelse især til de egnevurderinger, som er et resultat af egoforsvarsprocesser. Det betyder, at det for den enkelte ikke altid vil være tilstrækkeligt selv at forsøge at tænke anderledes om de daglige belastninger og derved ændre sin situation.
Undgå arbejdsnarkomani og udbrændthed
Indsigt i din følelse af stress er af stor betydning – særligt i det moderne samfund. Hvor der er et krav til det enkelte menneske om at tilpasse sig arbejdsmarkedets herskende logik og krav om fleksibilitet, omstillingsevne, mobilitet og livslang læring/kompetenceudvikling. Mange har i dag øget kontrol over og ansvar for sin arbejdsproces, hvilket kan være positivt.
Når det er umuligt selv at finde vejen ud
Ulempen kan være, at man oftere selv må finde vejen ud af sine problemer. Og det sker, hyppigt ved at arbejde mere og hårdere. Grænsen for, hvor meget arbejdet må fylde, i forhold til fx familielivet, skal sættes af dig selv som medarbejder, hvilket kan betyde øget risiko for udbrændthed og arbejdsnarkomani.
Min opgave som coach og terapeut
Vi mennesker kan i mange situationer opleve følelser og stress uden at være bevidst om, hvad der ligger til grund for det. Min opgave som coach og psykoterapeut, bliver i den forbindelse at medvirke til, at du som klient opnår en større indsigt heri. Så det bliver muligt for dig igen at kunne lave de ting du har lyst til og som er positive og betydningsfulde for lige netop dig.
Positive følelser påvirker coping processerne
Når man oplever at tingene går godt, familien trives uden de store udfordringer, arbejdet og arbejdetsmængden har et omfang som er passende til den enkeltes ressourcer. Er der plads til de positive følelser. De positive følelser hjælper med til at lette en stresset eller belastende periode. Det kan være en slags “modgift” og kan virke på 3 forskellige måder:
- De skaber en form for åndehuller, som gør, at vi kan tage en pause fra kravet om tilpasning.
- De positivt farvede følelser som håb og positiv forventning fungerer som en form for understøttende elementer i tilpasningsprocesser.
- De positive følelser fungerer som genopretter, sådan at forstå, at de virker helende på psykiske belastninger og stress.
Stresscoaching I AARHUS ELLER SOM online DIGITAL KONSULTATION
Stresscoaching i min praksis i Aarhus, er på nuværende tidspunkt den mest almindelige terapiform. Men jeg har god erfaring med stresscoaching som online digital konsultation (hjemme hos dig selv, behageligt anbragt foran skærmen). Det har vist sig at være en lige så effektiv og god terapiform, som ved personligt fremmøde.
Få den støtte og vejledning du har brug for. Til at lære om de 8 copingstrategier kend din strategi og slip stress. Bliv bevidst om de faktorer og strategier der spiller ind for lige netop dig. Jeg anvender både hypnose, kognitiv terapi og ACT. Terapien vil være tilpasset til lige netop de udfordringer og ønsker du har.
Hvor mange sessioner
Stress og Stresshåndtering ved erfaren og faglig kompetent Psykoterapeut MPF og forelæser i emnet Stress og hukommelse for de medicinstuderende på Aalborg Universitet.
Stresscoaching eller behandling med hypnose, psykoterapi og coaching vil ofte have en varighed af 3-12 sessioner.