Hvad er Kognitiv adfærdsterapi
Hvad er Kognitiv adfærdsterapi – det er en form for korttidsterapi rettet mod nutidsspørgsmål i klientens aktuelle situation eller i en aktuel hændelse. Kognitiv terapi er baseret på teorien om, at den måde, som en person tænker og føler på, påvirker den måde, han eller hun opfører sig på. Fokus er rettet mod problemløsning, og målet er at ændre tankemønstre for at ændre reaktionen på vanskelige situationer. En kognitiv tilgang i terapien, kan anvendes på en lang række psykiske udfordringer og forhold.
Hvornår anvendes Kognitiv terapi
Kognitiv terapi er egnet til børn, unge og voksne og til individuel-, familie- eller parterapi. Terapiformen har vist sig at være velegnet og effektivt til behandling af depression, generaliseret angstlidelse, posttraumatisk stresslidelse (PTSD), stress, vredeproblemer, panikfangst, agorafobi, social fobi, spiseforstyrrelser, og børn der har angst og depressive lidelser. Kognitiv terapi kan også være effektiv som en intervention i forhold til kroniske smerter og afledte udfrordringer.
Hvad kan man forvente i kognitiv terapi
I Kognitiv terapi lærer du først at identificere uhensigtsmæssige og forstyrrende tanker, du har i en aktuel udfording. Når de er blevet identificeret afgør man i samarbejde med sin psykoterapeut, om disse tanker er realistiske eller ej. Hvis tankerne anses for urealistiske, vil man lære færdigheder, som hjælper een med at ændre sine tankemønstre. Så de bliver mere hensigtsmæssige med hensyn til en given situation. Når perspektivet bliver mere realistisk, kan terapeuten hjælpe med at bestemme en passende fremgangsmåde.
“Lektier” mellem sessionerne
Man får ofte “lektier” der skal laves mellem sessioner. Lektierne kan omfatte øvelser, der vil hjælpe dig med at lære at anvende de færdigheder og løsninger som der er kommet frem i terapien. Den vil hjælpe dig med måde hvorpå du tænker og handler i dit daglige liv.
Vores opfattelse bestemmer vores reaktion
Kognitive adfærdsteorier og kognitive teorier konkludere, at den måde, folk opfatter og tænker på en situation på, bestemmer den måde de reagere på. Mere end hvordan den faktiske virkelighed af situationen egentlig forholder sig. Når en person er stresset, i nød eller er modløs, kan hans eller hendes syn på en oplevelse være urealistisk.
Hvordan virker kognitiv terapi
Med kognitiv terapi kan man lave en forandring af måden hvorpå personen tænker om og ser verden på. Hvilket kan være med til at man fremover reagere mere hensigtsmæssigt i lignende forhold eller situationer. Kognitiv terapi er forankret i nutiden, så terapeuten vil i første omgang spørge klienten om hvad der foregår i deres tanker i dette øjeblik, lige nu. For at identificere forstyrrende tanker og følelser. Terapeuten vil derefter undersøge, om disse tanker og følelser er produktive eller endda om de realistiske.
Målet er at man selv tager styring
Målet med kognitiv terapi er at få klienten aktivt involveret i deres egen behandlingsplan. Sådan at de forstår, at måden at forbedre deres liv på er at tilpasse deres tankemønster, deres måde at reagere på der tanker på og deres tilgang til hverdagssituationer.
Hvad skal man se efter i en kognitiv adfærdsterapeut
Ud over en professionel uddannelse som psykoterapeut MPF, har kognitiv terapeut en Psykoterapeut uddannele der indeholder kognitiv adfærdsterapi. Der ud over har de gennemført flere sessioner i kognitiv adfærdsterapi. Min egen uddannelse til Psykoterapeut indeholdte kognitiv terapi, og jeg har træning og praktisk erfaring fra min praksis med den kognitive model og terapi. Ud over at finde en terapeut med den rette uddannelsesmæssige baggrund og tilgang, samt relevant erfaring. Skal du søge en kognitiv terapeut, som du føler dig tryg ved at arbejde med. Blandt andet derfor giver jeg dig mulighed for at få en gratis forsamtale inden du vælger din terapeut.
Du kan læse mere om hvad kognitiv terapi er på Netdoktor.dk i linket her: Kognitiv terapi
Hvad går psykoterapi ud på
Psykoterapi er samtaleterapi. Der er forskellige grene inden for psykoterapien, og alle psykoterapeuter har deres egne specialer og ekspertområder. Det er dog fælles for al psykoterapi, at den ved hjælp af samtaler fokuserer på først at identificere og derefter at ændre de dynamikker, mønstre og mekanismer, der ligger bag symptomerne.
Fokus er altså på at italesætte og arbejde med de tanker, følelser, handlinger og hændelser, der gør, at man for eksempel bliver stresset, er trist eller føler angst.
Læs mere om Psykoterapi i linket herunder:
Psykoterapi hos psykoterapeut
– I AARHUS ELLER SOM DIGITAL KONSULTATION
Psykoterapi i min praksis i Aarhus, er på nuværende tidspunkt den mest almindelige terapiform. Men jeg har god erfaring med psykoterapi som digital konsultation (hjemme hos dig selv, behageligt anbragt foran skærmen). Det har vist sig at være en lige så effektiv og god terapiform, som ved personligt fremmøde.
HVOR MANGE SESSIONER
Psykoterapi vil ofte have en varighed af 3-12 sessioner.